31.8.11

EL CURS 2011 QUE COMENÇA

Avui estem en un canvi social, basat en l’hegemonia del capitalisme de casino, que batejà Mario Soares, que atempta inclús a l’economia productiva. La crisi en que es presenta també afecta l’hegemonia econòmica d’USA i Japó. Somàlia continua sent la punta vergonyosa de la fam al mon. I Haití. I la guerra a Afganistán.

Davant això hi ha hagut contestacions diversificades arreu el mon: Xile, Israel, Grècia, Regne Unit, primavera àrab, revoltes xineses, 15M espanyol. Amb característiques diferents, amb motivacions diverses, però fruit d’un mateix malestar social internacional.

Les incerteses i reptes a resoldre ara són:

• Futur d’Europa: davant la dualització o desintegració, més Europa. En contra l’hegemonia Merkel-Sarkozy o de qui vol, mol raonadament, sortir de l’euro.

• Crisi econòmica: augment de polítiques fiscals als més rics i congelació i renegociació del deute, seguint l’exemple islandès. No pot ser que nomès fem concessions POLÍTIQUES, com la reforma exprès de la Constitució, i no entrem a discutir dels ingressos o de a qui i per què debem els diners.

• Eleccions generals del 20-N: frenar el predomini de més del mateix del PP, que volen tornar a les polítiques que van desvetllar la crisi econòmica. Els partits conservadors es presenten ja sense vergonyes, com CiU i el seu govern ultraliberal, i nomès hi ha un dic que oposar a les seves propostes, agradi o no.

• Modificació de la Constitució: només es vol per a constriccions econòmiques i cal afegir la reforma del Senat, com a mínim, si es fa. Cal aprofitar aquest impuls per a tornar a discutir-ho des d’una perspectiva federal.

• Govern català: combatre el predomini de les receptes neoliberals de CiU, que redueixen polítiques socials. Cal anar trenant una aliança de les forces populars que aturi aquest obert atemptat contra l’aconseguit de mesures socials.

• Oportunitats de l’esquerra: Celebració del Congrés del PSC per definir una teoria i una política que pugui esdevenir un pal de paller per a les esquerres catalanes. La preparació del Congrés hauria d’interessar a tot el catalanisme popular i no només als afiliats. I la direcció del partit hauria de possibilitar-ho.


Article sencer