4.1.10

UNA EXCEL•LENT PROPOSTA

Si vols ser savi,
aprèn a interrogar raonablement,
a escoltar amb atenció,
a respondre serenament
i a callar quan no tinguis res a dir.

Johann Kaspar Lavater

De la ma d’un grup de gent ben assenyada, presidida per en Isidre Grau, Cerdanyola compta amb una nova proposta cultural força interessant, l’Aula d’extensió universitària de Cerdanyola del Vallès.
Aquesta nova entitat, vinculada a la Universitat Autònoma de Barcelona, i adherida a l’Agrupació d’Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran de Catalunya, omple un buit cada cop més necessari en les nostres societats. Apropar el coneixement universitari i científic a la gent gran.

En aquesta darrera afirmació rau l’interés de la proposta. Per tres raons diferents.

Una per què que som molts i moltes les persones que no varem poder assistir a la Universitat quan tocava. I molts i moltes també, com jo mateix, que varem tenir que anar-hi a les acaballes de la trentena. Per motius diversos, però amb el denominador comú de les misèries de tot tipus (culturals, socials i econòmiques) que va comporta el franquisme.

Altre, per què afortunadament la qualitat de vida actual fa que la vida es perllongui amb uns nivells acceptables de salut, i la gent gran es cada cop un col•lectiu més important i socialment actiu. Diuen que se és jove mentre es manté la curiositat i la capacitat d’indignació.

Finalment, per què la societat actual es conforma a través del coneixement. Ja no és la força bruta, aquella que Chaplin mostrava tant bé en Temps moderns, utilitzant el muscle per a fer anar les màquines de la societat industrial. Avui, en la societat del coneixement, és la força de l’innovació, l’intel•ligència i la formació permanent la que fa caminar a la societat... o hauria de fer-ho.

Per tot plegat, el fet de l’existència d’aquesta proposta, on puguem inscriure’ns i participar en un plegat de conferències i xerrades variades, de la ma de l’Autònoma, no pot ser res més que un extraordinari regal de festes a bon preu i una bona manera de començar aquesta dècada des de ciutat. Jo ho faré.

Es amb aquests tipus de propostes que Cerdanyola va encarnant el lloc propi que té i que hi ha que consolidar en el terreny de la ciència i del coneixement: des del mon empresarial, universitari, científic, del treball i ara, també, ampliant-ho al mon cívic, social i cultural.

Que aquest coneixement ens apropi a la saviesa, allò necessari per ajudar-nos a viure millor.


Article sencer